home | inhoud | index | zoeken

Module Assortiment

Webflow v1.5 © 02-06-2010

Als de module assortiment is geactiveerd, staat de module in het hoofdmenu als volgt weergegeven:

In de module assortiment worden alle producten en diensten ingevoerd die onderdeel zijn van het assortiment. Hiermee wordt ook de voorraad en de planning opgebouwd. De producten en diensten kunnen vervolgens worden gebruikt op inkoop- en verkoop opdrachten, afhandelingen (leveringen) en facturen. Het assortiment vormt ook de basis van de webwinkel, waar de bezoekers de mogelijkheid krijgen om te zoeken in de catalogus.

Het assortiment is in Webflow gesplitst in twee onderdelen: producten en diensten. Vanuit het hoofdmenu kunt u direct naar:

Producten

De eerste fase in de opbouw van het artikelen assortiment is de definitie van het product. Een product wordt hierbij altijd geïdentificeerd met een naam, vaak vergezeld van een merk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Coca Cola of Pepsi Cola. In de beschrijving van het product wordt eventueel uitgelegd wat het product precies is. In een fabriek kunnen producten worden verwerkt tot andere producten, volgens een vast gedefinieerd recept.

Dit product vormt de basis van de artikelen. Om terug te gaan naar het voorbeeld: De Coca Cola wordt verkocht in blikjes van 25cl., 33cl, flesjes van 50cl., flessen van 1l, 1,5l. en 2l., etc. Deze verschijningsvormen zijn de artikelen van het assortiment.

Ieder artikel heeft zijn eigen barcode en verpakkingseenheid, en de verschijningsvorm is vaak ook van invloed op de prijs. Voordeelverpakkingen zijn in verhouding vaak goedkoper dan kleinere. In een magazijn kunnen bulk verpakkingen ook worden herverpakt in kleinere verpakkingen voor de detailhandel.

Diensten

Geheel parallel aan de artikelen vormt de eerste fase in de opbouw van het diensten assortiment de definitie van de dienst. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan het aanleggen van waterleiding of riolering, het stucen van een muur of klassiek plafond, maar ook aan de huur van een bowlingbaan of een vakantie huisje.

Onder deze dienst-definitie worden dan de diensten gekoppeld aan de eenheid van levering. Dat kan bijvoorbeeld per uur of dagdeel zijn, met elk een eigen tarief. Aan deze diensten kunnen eventueel faciliteiten en uitvoerders worden gekoppeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de loodgieter, de bowlingbanen 1 t/m 8, of de vakantiehuisjes 1 t/m 20 van het vakantiepark.

Deze individuele diensten kunnen dan worden geleverd aan verschillende klanten, waarbij de planning en de capaciteit een centrale rol kunnen spelen. Loodgieter Jan kan immers maar op één plaats tegelijk zijn en het zou geen goed idee zijn om een vakantiehuisje tegelijk aan twee verschillende klanten te verhuren.


› Klik hier om naar het onderwerp 'invoeren product' te gaan.

› Klik hier om naar het onderwerp 'invoeren dienst' te gaan.

› Klik hier om naar het onderwerp 'voorraad' te gaan.

› Klik hier om naar het onderwerp 'planning' te gaan.